Jak już wiecie Wolny Jarmark zrodził się również z potrzeby promowania idei zdrowego jedzenia. Zdrowego czyli naturalnego, a chyba nie ma nic bardziej naturalnego niż dziko-rosnące rośliny jadalne! Więc zamiast zastanawiać się czy jeść nowalijki czy nie (szczególnie te niewiadomego pochodzenia) proponujemy wyprawę do lasu, tam właśnie jest sezon na młode liście bukowe!

beech-wood-318347_640.jpg

Listki bukowe w obróbce termicznej wydzielają bardzo przyjemny, słodkawy zapach.

1liscie-buk.jpg

Jak je przyrządzić?

Proponujemy pierogi z bukowymi liśćmi.

Składniki na farsz:
pół torby młodych listków (standardowej, lnianej, wielorazowej torby zakupowej :))
dwie duże cebule
sól
2 łyżki miodu spadziowego (lub innego)
2 łyżki octu balsamicznego

Wykonanie:
Liście należy opłukać. Wrzucić na wrzątek i chwile pogotować. W międzyczasie obrać cebule i poszatkować, wrzucić na rozgrzany olej i przesmażyć. Liście odsączyć (wywar można wykorzystać do przygotowania zupy :)). Przestudzone listki bardzo drobno posiekać. Dodać do cebuli i wszystko razem przesmażyć. Doprawić solą, miodem i octem.

Składniki na ciasto pierogowe:
3 szklanki mąki
1 szklanka wrzątku
2 łyżki oleju
szczypta soli

Wykonanie:
Mąkę przesiać dodać wrzątek, olej i sól. Zagnieść ciasto. Rozwałkować. Wycinać kółeczka i napełniać farszem, brzegi zlepiać razem.

Przygotowane pierogi wrzucać na wrzątek. Gotować aż wypłyną. Podawać z octem balsamicznym.

pierogi-liscie-bukowe-m.jpg