Pewnie uwielbiacie specjały jakie można nabyć na naszym Jarmarku, bo my uwielbiamy! A dziś chcieliśmy wam zaprezentować Carpaccio z buraczków, do przygotowania, którego potrzebne wam będzie:
- buraczki,
- garść rukoli,
- kawałek sera koziego średnio dojrzałego, miękkiego ale zwartego :) - od Zbyszka z Koziego zakątka lub od Piotra z Malinowego Chruśniaka,
- ocet malinowy od Adama - Specjały spod strzechy,
- płatki migdałowe,
- imbir, sos sojowy, pieprz
Buraczki należy umyć i upiec zawinięte w folię aluminiową, po upieczeniu przestudzić i obrać. Pokroić w cienkie plastry, można wykorzystać do tego tarkę do siekania kapusty. Rukolę umyć i osuszyć. Ser rozdrobnić na małe kawałki. Przygotować sos używając kilku łyżek octu malinowego, sporej szczypty imbiru (można potrzeć też kawałek świeżego), łyżki sosu sojowego i szczypty pieprzu. Potarte buraczki obsypać rukolą, serem i płatkami migdałowymi całość polać przygotowanym sosem i gotowe!
Smacznego!
Oczywiście końcowy efekt zależy od jakości użytych składników dlatego polecamy Specjały spod strzechy, nigdzie nie znajdziecie lepszych octów!
Przetwory z koziego mleka zyskują coraz większe grono smakoszy u nas znajdziecie je u Zbyszka z Koziego zakątka
i u Piotra z Malinowego Chruśniaka.