truskawki-ko.JPG

Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 mąki pszennej razowej
0,25 szklanki cukru
2 łyżki kakao
szczypta soli
0,33 szklanki oleju ryżowego
1 łyżka soku z cytryny
0,33 szklanki wody
1 łyżka siemienia lnianego

Wykonanie:
Siemię zagotować w wodzie i szybko przelać przez sito. Mąkę przesiać do szerokiego naczynia np. miski, dodać resztę suchych składników. Następnie dodać sok z cytryny, olej i ostudzony wywar z siemienia. Wymieszać i zagnieść ciasto. Jeśli jest to konieczne dodać odrobinę zimnej wody. Formę do tarty wylepić ciastem i wstawić do lodówki na około 20 minut. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 20-30 minut.

tarta-budyn-truskawki6.JPG

Składniki na masę budyniową:
1,5 szklanki mleka sojowego waniliowego
0,5 szklanki i 2 łyżki mąki
0,33 szklanki cukru
dwie łyżki oleju o neutralnym smaku np. ryżowego lub z pestek winogron

Wykonanie:
W rondelku na małym ogniu zagotować 0,33 szklanki mleka z cukrem. Do pozostałego zimnego mleka przesiać bardzo dokładnie mąkę, cały czas dokładnie mieszając trzepaczką. Tak przygotowaną mieszankę dodać do gotującego się mleka. Gotować na małym ogniu i mieszać aż do uzyskania gęstej budyniowej masy. Na sam koniec dodać olej i intensywnie mieszać, można użyć blendera. Odstawić do wystygnięcia.

Składniki na galaretkę z owocami:
truskawki
1,5 szklanki słodzonego soku z czerwonych owoców
1 łyżeczka agar-agar

Wykonanie:
Sok przelewamy do rondla. Wsypujemy agar. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut cały czas mieszając. Odstawiamy do przestudzenia, od czasu do czasu mieszając. Należy uważać aby galaretka całkiem nie stężała.

Przygotowanie tarty:
Na upieczony i ostudzony spód wykładamy masę budyniową. Na niej układamy owoce i zalewamy tężejąca galaretką. Wstawiamy na godzinę do lodówki.

tarat-budyn-truskawka3m.jpg