Na jarmarku znajdziecie stoisko z dziką kuchnią, na którym często króluje zupa z dzikich roślin jadalnych. Smakowaliście już barszczu, takiego prawdziwego czyli z rośliny zwanej barszczem, którą wcześniej należy ukisić :).
A poniżej zupka, którą możecie sami przyrządzić w kuchni :) …i to bez kiszenia ;)
Zupka z pokrzywy i liści rzodkiewki, zatem do lasu po pokrzywę bo to już ostatnia szansa i do ogródka po listki rzodkiewki :)

pokrzywa-rzodkiewkam.jpg

Składniki:
pęczek liści pokrzywy, zbieranych z samego czubka
pęczek liści rzodkiewki
wywar warzywny około 3 szklanek
jogurt owsiany, naturalny około szklanki
sik z połowy cytryny
sól, pieprz, pieprz ziołowy i czerwona papryka do smaku

Wykonanie:
Pokrzywę, umyć i sparzyć, posiekać. Liście rzodkiewki również umyć i posiekać. Przygotować wywar. Dodać do wywaru poszatkowane liście i zagotować. Pogotować około 10-15 minut. Dodać jogurt i sok z cytryny. Doprawić i zmiksować blenderem.
Smacznego!